merenque botercreme
-
- Beheerder>
- Berichten: 11619
- Lid geworden op: 18-08-2010 11:51
merenque botercreme
merenque botercreme
1 deel eiwit (= bv 25 gram) [grotere hoeveelheid: 150 gram eiwit]
2 delen suiker (= bv 50 gram) [grotere hoeveelheid: 300 gr suiker]
2 of 3 delen boter (naar eigen smaak, ik doe meestal 2 1/2) [grotere hoeveelheid: 400 / 450 gr boter]
Eiwit en boter op kamertemperatuur.
Eiwit en suiker bij elkaar, even loskloppen.
Vervolgens au bain marie met de handmixer kloppen tot suiker in eiwit is opgenomen.
Overgieten in keukenmachine en vervolgens op de hoogste stand stijf kloppen (pieken blijven rechtop staan).
Vervolgens de boter in blokjes toevoegen (niet alles in een keer) en op middel snelheid mixen.
Als alle boter is toegevoegd nog 1 minuut op de hoogste stand laten doordraaien.
Indien gewenst op dat moment ook nog smaakje toevoegen.
Resultaat; zijdezachte creme!
In de ijskast 1 week houdbaar en in de vriezer 3 maanden houdbaar.
Kan ook met eiwitpoeder gemaakt worden.
1 deel eiwit (= bv 25 gram) [grotere hoeveelheid: 150 gram eiwit]
2 delen suiker (= bv 50 gram) [grotere hoeveelheid: 300 gr suiker]
2 of 3 delen boter (naar eigen smaak, ik doe meestal 2 1/2) [grotere hoeveelheid: 400 / 450 gr boter]
Eiwit en boter op kamertemperatuur.
Eiwit en suiker bij elkaar, even loskloppen.
Vervolgens au bain marie met de handmixer kloppen tot suiker in eiwit is opgenomen.
Overgieten in keukenmachine en vervolgens op de hoogste stand stijf kloppen (pieken blijven rechtop staan).
Vervolgens de boter in blokjes toevoegen (niet alles in een keer) en op middel snelheid mixen.
Als alle boter is toegevoegd nog 1 minuut op de hoogste stand laten doordraaien.
Indien gewenst op dat moment ook nog smaakje toevoegen.
Resultaat; zijdezachte creme!
In de ijskast 1 week houdbaar en in de vriezer 3 maanden houdbaar.
Kan ook met eiwitpoeder gemaakt worden.
*** Had je al die nieuw geposte creaties van de andere forumleden gezien? Neem even een kijkje en laat gelijk een reactie achter! ***
www.taartmetstyle.nl
Jouw wens, jouw smaak, helemaal jouw stijl!!!
www.taartmetstyle.nl
Jouw wens, jouw smaak, helemaal jouw stijl!!!
Ik zou het au bain marie niet met de mixer kloppen hoor.
Er komt dan al teveel lucht in, waardoor de substantie moeilijker de temperatuur van 72 graden kan bereiken.
Die temperatuur heb je natuurlijk enerzijds nodig om de eventuele salmonellabacteriën te doden, maar dat gebeurt al bij 55 graden.
Nog belangrijker is dat de eiwitten denatureren, oftewel dat de eiwitmoleculen blijvend van structuur veranderen. Anders kunnen de eiwitten de boter niet dragen, en zal het geheel ongetwijfeld gaan schiften.
Denaturatie treedt pas op bij 72 graden voor minstens 5 minuten.
Beter kun je dus met een garde de eiwitten losmaken, en daarna met de garde lichtjes roeren om plaatselijke stolling te voorkomen.
Er komt dan al teveel lucht in, waardoor de substantie moeilijker de temperatuur van 72 graden kan bereiken.
Die temperatuur heb je natuurlijk enerzijds nodig om de eventuele salmonellabacteriën te doden, maar dat gebeurt al bij 55 graden.
Nog belangrijker is dat de eiwitten denatureren, oftewel dat de eiwitmoleculen blijvend van structuur veranderen. Anders kunnen de eiwitten de boter niet dragen, en zal het geheel ongetwijfeld gaan schiften.
Denaturatie treedt pas op bij 72 graden voor minstens 5 minuten.
Beter kun je dus met een garde de eiwitten losmaken, en daarna met de garde lichtjes roeren om plaatselijke stolling te voorkomen.
-
- Beheerder>
- Berichten: 11619
- Lid geworden op: 18-08-2010 11:51
Ik denk dat ze in dit recept de handmixer als garde bedoelen.
Zo doe ik het tenminste ook altijd
Zo doe ik het tenminste ook altijd
*** Had je al die nieuw geposte creaties van de andere forumleden gezien? Neem even een kijkje en laat gelijk een reactie achter! ***
www.taartmetstyle.nl
Jouw wens, jouw smaak, helemaal jouw stijl!!!
www.taartmetstyle.nl
Jouw wens, jouw smaak, helemaal jouw stijl!!!
-
- Beheerder>
- Berichten: 11619
- Lid geworden op: 18-08-2010 11:51
Nee, ik gebruik dus altijd de gardeSuikertaartjes-Suuz schreef:Ja dat denk ik ook, maar als je de handmixer aanzet krijg je dus het verhaal wat ik hierboven beschreef.
Gaat jouw MBC nooit schiften dan? Ook niet als je hem in de koeling hebt bewaard?
*** Had je al die nieuw geposte creaties van de andere forumleden gezien? Neem even een kijkje en laat gelijk een reactie achter! ***
www.taartmetstyle.nl
Jouw wens, jouw smaak, helemaal jouw stijl!!!
www.taartmetstyle.nl
Jouw wens, jouw smaak, helemaal jouw stijl!!!
-
- Berichten: 131
- Lid geworden op: 08-05-2012 07:28
Als deze creme aan de dunachtig kant is... wat is dan de oplossing?
Ik heb het twee keer gemaakt de eerste keer perfect de tweede keer mocht het net iets dikker zijn...heb wel 10 minuten met de mixer gemixt er zat geen spoortje eigeel bij..maar zal het te kort geweest zijn aan aubanmarie?
Dat de suiker onvoldoede opgelost was?
Ik heb het twee keer gemaakt de eerste keer perfect de tweede keer mocht het net iets dikker zijn...heb wel 10 minuten met de mixer gemixt er zat geen spoortje eigeel bij..maar zal het te kort geweest zijn aan aubanmarie?
Dat de suiker onvoldoede opgelost was?
-
- Beheerder>
- Berichten: 11619
- Lid geworden op: 18-08-2010 11:51
Had je wel pieken bij het opkloppen van het eiwit en suiker?
*** Had je al die nieuw geposte creaties van de andere forumleden gezien? Neem even een kijkje en laat gelijk een reactie achter! ***
www.taartmetstyle.nl
Jouw wens, jouw smaak, helemaal jouw stijl!!!
www.taartmetstyle.nl
Jouw wens, jouw smaak, helemaal jouw stijl!!!
-
- Beheerder>
- Berichten: 11619
- Lid geworden op: 18-08-2010 11:51
Ja je moet echt pieken kunnen trekken, daarna kan je de boter ect erbij doen.
*** Had je al die nieuw geposte creaties van de andere forumleden gezien? Neem even een kijkje en laat gelijk een reactie achter! ***
www.taartmetstyle.nl
Jouw wens, jouw smaak, helemaal jouw stijl!!!
www.taartmetstyle.nl
Jouw wens, jouw smaak, helemaal jouw stijl!!!